divendres, 20 de setembre de 2013

TERRA ENDINS


Terra Endins és un d'aquests grups clàssics d'havaneres que no poden faltar a la Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugrell.


És un clàssic.
El grup es va formar el 1974, a Girona capital  i aquest mateix any ja va participar en la famosa Cantada de Calella de Palafrugell.
 L'any 1988 mor Emilio Gilbau, un dels fundadors.
L'any 2006, el grup sofreix nous canvis en els seus components, aquesta vegada és Xavier Oliver (tenor i contrabaix) qui deixa el grup, i també Jordi Arbusé (tenor i guitarra), substituït per Miquel LLorens

Formació actual: Miquel Llorens (tenor i guitarra), Joan Vila (tenor), Arseni Girbal (baríton), Narcís Palomeras (baix), Jaume Cristau (contrabaix)

Discografia:
1975 Habaneras - Calella de Palafrugell
1978 Habaneras
1978 Havaneres - Grup Terra Endins 
1980 Sardanes i Havaneres
1980 Grup Terra Endins - Havaneres
1987 Havaneres
1990 Sardanes
1992 Girona m'enamora
1994 20 Anys
1995 10
1998 Cala Montgó
1999 25 anys
2002 Passa-t'ho bé
2002 25 anys a la Catedral
2004 50 Havaneres
2008 Bon Menú
2011 La Gent del Terra Endins

ELS PESCADORS DE L'ESCALA

Els Pescadors de l'Escala és un dels grups d'havaneres més antics de Catalunya.
Fundat el 1963 i format per components d'origen pescador, els seus primers integrants van ser: Ferran Català, Llucià Carbó, Joan Farrés i Carles Mallart com acordionista.



Al principi les seves actuacions es limitaven a l'Escala i no va ser fins 1966 que van començar a sortir fora del seu petit entorn local, acabant per participar, donada la seva enorme qualitat, al festival de la Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell a 1971.
 Aquest mateix any gravarien el seu primer disc "Dolça Catalunya"

 A partir de l'any 1991, es decideixen a incorporar en el seu repertori cançons de creació pròpia.

Els components actuals són:
Quim Mas (tenor i guitarra), Josep Cruanyes (baríton),  Jordi Cabarrocas (contrabaix i baríton) i Albert Prat (tenor, acordió, i director del grup).

Discografia:

1976 - Dolça Catalunya
1976 - Cants de Taverna
1977 - Cançons que tornen
1979 - Cançons de l'avi
1980 - Suquet de peix"
1982 - Mar i terra"
1988 - Els Pescadors de l'Escala
1987 - Cançons de Mar
1987 - Havaneres
1989 - Cançons picants de taverna
1989 - Salió de Jamaica
1990 - Habaneras Populares
1992 - Havaneres
1993 - Una tarda vora el mar
1994 - 30 aniversari
1995 - La Gavina
1995 - El Meu Avi
1996 - Torrevieja
1997 - La Rosa dels Vents
1997 - Pupurricantus
1999 - El somni de Cuba
1999 - Els Pescadors de l'Escala 35
2000 - Mostra de l'havanera Catalana a Palamós
2000 - XXlX Cantada d'havaneres a Calella
2002 - Imatges
2005 - Entre Xarxes i cançons
2007 - Lluny de la mar
2009 - Els Pescadors de l'Escala "45"
2012 - " Havaneres d'amor i de mar

PEIX FREGIT


Tres veus, guitarra i acordió.
Així com simplement s'autodefineixen.


Un dels grups catalans de més qualitat en el seu gènere

El grup es va formar el 1972, però no va adoptar el nom de Peix Fregit fins a 1974, durant una cantada d'havaneres a Calella de Palafrugell.

El grup, inicialment estava format per: Josep Bastons, Maria Cevera i Manel Iglesias.

Des de la seva primera formació fins a l'actualitat pel grup han passat Pere Vehí, Pere Savalls, Josep Cruanyes i Pere Nadal.

Els components actual del grup són: Jordi Tormo, Norbert Torrecillas (acordió i veu) i Pera Molina (guitarra i veu).

POT BO

 

Aquest grup català, un dels més importants del país, es va formar en 1966, i Calella de Palafrugell.
El grup inicial el formaven: Ernest Mataró, Josep Xicoira i Carles Mir
, i de tant en tant al grup s'afegia el mestre Federico Sirés, autor de la coneguda havanera "La Gavina".
En la actualitat el grup està format per: Alfons Carrera (tenor), Irineo Ferrer (baríton) i Carles Casanova (veu baixa i guitarra)
Port Bo, al costat d'altres amants de les havaneres, és l'impulsor de la Cantada d'havaneres de Calella de Palafrugell, en la que ha participat a totes les seves edicions
Port Bo ha participat en nombrosos festivals d'havaneres, no només a Catalunya i Espanya, sinó a tot el món.
És doncs, un grup internacional.


El grup ha gravat més de 150 temes al llarg de la seva carrera musical.

Discografía
1978 - Allá en la Habana
1983 - Bo i cantant
1983 - Habaneras
1988 - Temps perdut
1990 - De l'Empordà a l'Havana
1993 - Arrel de tres
1995 - Canela y ron
1997 - A cau d'orella
1999 - Malalt d'amor
2000 - Clàssics
2002 - De l'Havana a l'Empordà, col·laboració de Port-bo i Gema4
2002 - Pessigolletes al cor
2004 - Sardanes a la taverna, col·laboració de Port-bo i Peix fregit
2004 - Barquejant
2005 - Port-bo al Palau de la Música Catalana 
2006 - Bolenera
2008 - Busca'm a l'Empordà!
2009 - Acoblats!, col·laboració de Port-bo i Montgrins
2010 - Entre dones

 

 WEB OFICIAL: http://www.portbo.com/

dijous, 19 de setembre de 2013

SOM UNA NACIÓ




La Marca Hispànica. Orígens de l'actual Catalunya


La Marca Hispànica és la denominació per la qual els reconeixen els territoris al sud de França, que l'emperador Carlomagno, en la lluita contra la invasió musulmana al 778, aconsegueix assentar els seus dominis, frenant als inavasors.

Aquests dominis el formaven: Pamplona, Aragó, Sobrarbe, Ribagorça, el Pallars, Urgell, Cerdanya, Berga, Osona, Barcelona, Girona, Besalú, Empúries, Peralada, Roselló, Vallespir i Conflent.

L'Imperi intenta avançar cap al sud, però només arriben fins a l'Ebre
Mentrestant, Astúries es recupera de la invasió musulmana i consolida el seu regne.
Quan es desintegra l'Imperi Aquitano, només Aragó i Pamplona aconseguiran convertir-se en regnes. Els altres territoris seran de domini local, en mans dels comtes, que faran el seu càrrec hereditari. Aquest territori continuaria mantenint el nom de "Marca Hispànica