dimecres, 9 de març del 2011

L'ACORDIÓ

L'Acordió és un instrument d'aire que té una càmera de vent, amb dos teclats, un per a la mà dreta i que s'utilitza per a la melodía i altre per a la mà esquerra, que serveix per als acords i els baixos.

És d'origen alemany i des d'un principi es va associar a la música popular dels mariners. Data de 1829.

Existeixen diversos tipus d'acordió: acordió cromàtica de botons, acordió cromàtica de tecles i acordió diatònica.

Les tècniques per tocar l'acordió cromàtica de botons i el de tecles són idèntiques a la mà esquerra, però per a la mà dreta varien enormement.

En els primers vint anys del present segle van ser promocionades i van comercialitzades dos tipus d'acordions: el germánico,que té dues tecles de sota cullera i una o dues files de botons al costat dret, i el tipus italià o vienès, amb quatre botons de sota i una o dues files de botons al costat dret.

El cromàtic, es diferencia de l'acordió de tecles perquè a la part de la mà dreta l'acordió cromàtica té botons, mentre que l'acordió de tecles té un teclat manera 'piano'.
Una acordió cromàtica de botons es distingeix perquè els seus botons són blancs (per a notes naturals) i negres (per a notes alterades) i estan disposats en files lleugerament inclinades cap a baix.

Per fer sonar una nota musical, n'hi ha prou amb fer fluctuar l'aire obrint o tancant l'acordió mentre es pressiona una o diverses tecles.

Aquí, a Catalunya, l'acordió està íntimament associat a les havaneres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada