dimecres, 9 de març del 2011

EL PIANO


El Piano, com a tal, es pot dir que un invent bastant recent, encara que la seva evolució segons els estudiosos, sembla que té bastant més antiguitat de el que sembla.

Es creu que és una evolució de l'anomenat Monocordio, instrument grec, posterior a la Cítara, en el qual, Pitágoras ja havia fet estudis entre els
intérvals musicals.

Se'l deia així perquè en tenia una sola corda.
L' instrument, amb el temps va evolucionar en el Salteri, amb forma trapezoïdal,
Una variació del Salteri és el Dulciner que a diferència del Salteri, les seves cordes estaven pensades per ser percudides i no per ser tocades amb les mans.

La idea que les cordes no siguin tocades amb els dits sinó per martells és relativament recent, aproximadament del segle XII.



El Clavicordi és un dels primers resultats.





Un derivat posterior d'aquest últim va ser l'Harpiscopio o Gravicémbalo (precursor del piano moderno, inventat per Cristofori, en 1709).

Bartolomeo Cristofori, va començar a construir un instrument
similar als anteriors, però amb un concepte totalment nou i revolucionari.
L'instrument que posava a vibrar les cordes era una peça en forma de martell
Era de fusta i la punta, recoberta de cuir. El resultat va ser un so dolç i suau i no 
sec i estrident com el del Clavicordi.

A més tenia un altre gran avantatge, també es podia regular el volum.
L'inventor, li va posar a aquest instrument el nom "
FORTE-PIANO" que com el seu nom indica vol dir que era capaç de reproduir sons forts i alhora suaus (PIANO).
Posteriorment, ell mateix, va perfeccionar el piano, introduint el si
stema anomenat "una corda"

El 1732 apareixen per primera vegada les primeres composicions fetes exclusivament per a piano. Són les dotze sonates per a piano de Giustini.

Juan Sebastián Bach, comença a interessar-se pel piano, i li encarrega a Siberman, que era un constructor d'orgues, un piano especial que li augmentés el volum del so en les octaves superiors, i que suavitzés les octaves més baixes.
A partir d'aquests pianos i a trav
és de Siberman com escola de constructors i de Bach com agent de vendes, neixen les anomenades escoles alemanya i anglesa.
Els alumnes de SibermanZampe i Backers, emigren a Anglaterra per continuar construint pianos pel seu compte i Stein, potser el millor alumne de tots els que van aprendre d'ell, junt amb Schroter, crearien el piano Alemany o Vienès.
El piano va sofrint diferents modificacions però són més aviat subtils que innovadores. No seria fins a 1810, que Sebastián Erard introdueix el piano de cinq octaves i el sistema de pedals tal com el coneixem en els nostres dies.

Henry Walls el 1762 realitza el primer concert de piano de la història que va tenir lloc a la ciutat de Dublín.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada